- Przyg.15
min - Gotow.10
min - Czas25
min - Porcja4
per - Kalorie160
cal
Przegląd przepisu
- Autor przepisuAnia
- Typ przepisuTanio
- Poziom trudnościŁatwy
- AllergenyGluten
- SkładnikiPrzyprawy
Opis przepisu
Miękkie, świeże i aromatyczne domowe tortille to świetny sposób na szybki obiad lub kolację z ulubionymi dodatkami. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a efekt jest o wiele smaczniejszy niż gotowe placki ze sklepu. Delikatnie rumiane i elastyczne, świetnie sprawdzą się do wrapów, quesadilli czy tacos. Doskonały wybór na rodzinne gotowanie i wspólne eksperymenty w kuchni.
Składniki
- Mąka pszenna 160g
- Wrzątek 120ml
- Sól 1/2 łyżeczki
- Oliwa 1 łyżeczka
Etapy przygotowania
- Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i delikatnie wymieszaj.
- Wlej wrzątek i zamieszaj łyżką, aby składniki zaczęły się łączyć.
- Zacznij zagniatać ciasto ręką, a następnie stopniowo dodawaj oliwę.
- Zagniataj kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i przestanie kleić się do dłoni.
- Podziel ciasto na 4 równe części.
- Każdą część rozwałkuj na cienki placek.
- Smaż placki na mocno rozgrzanej, suchej patelni do momentu, aż pojawią się bąble.
- Przewróć tortillę na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
- Odłóż na talerz i powtórz dla pozostałych części ciasta.
Podobne przepisy
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 25 min