przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    15
    min
  • Gotow.
    10
    min
  • Czas
    25
    min
  • Porcja
    4
    per
  • Kalorie
    160
    cal
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Autor przepisuAnia
  • Typ przepisuTanio
  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyGluten
  • SkładnikiPrzyprawy

Opis przepisu

Miękkie, świeże i aromatyczne domowe tortille to świetny sposób na szybki obiad lub kolację z ulubionymi dodatkami. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a efekt jest o wiele smaczniejszy niż gotowe placki ze sklepu. Delikatnie rumiane i elastyczne, świetnie sprawdzą się do wrapów, quesadilli czy tacos. Doskonały wybór na rodzinne gotowanie i wspólne eksperymenty w kuchni.

Składniki

  • Mąka pszenna 160g
  • Wrzątek 120ml
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Oliwa 1 łyżeczka
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i delikatnie wymieszaj.
  2. Wlej wrzątek i zamieszaj łyżką, aby składniki zaczęły się łączyć.
  3. Zacznij zagniatać ciasto ręką, a następnie stopniowo dodawaj oliwę.
  4. Zagniataj kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i przestanie kleić się do dłoni.
  5. Podziel ciasto na 4 równe części.
  6. Każdą część rozwałkuj na cienki placek.
  7. Smaż placki na mocno rozgrzanej, suchej patelni do momentu, aż pojawią się bąble.
  8. Przewróć tortillę na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
  9. Odłóż na talerz i powtórz dla pozostałych części ciasta.

Podobne przepisy

Profesjonalny
Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 15 min

Bezglutenowy

owsianka z owocami
Wyróżniony / Prosty TOP
Przygotowanie: 5 min Gotowanie: 10 min

Tanio

Wyróżniony / Prosty
Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 25 min

Tanio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena