przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    20
    min
  • Gotow.
    30
    min
  • Czas
    50
    min
  • Porcja
    10
    per
  • Kalorie
    320
    cal
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Autor przepisuAnia
  • Typ przepisuPieczywo
  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyGluten, Jajka, Laktoza
  • SkładnikiJajka

Opis przepisu

Makowiec zawijany to klasyk, który pachnie świętami już od pierwszych minut pieczenia. Delikatne, drożdżowe ciasto otula wilgotną i słodką masę makową, tworząc idealnie zwartą, aromatyczną roladę. To ciasto, które zawsze robi wrażenie – zarówno podczas rodzinnych spotkań, jak i świątecznych obiadów. Serwowane lekko ciepłe, z subtelną polewą, smakuje po prostu obłędnie.

Składniki

  • Mąka pszenna 260g
  • Ciepłe mleko 100 ml
  • Masło 80g
  • Żółtka 3 sztuki
  • Suche drożdże 12 g
  • Cukier 3 łyżki
  • Sól szczypta
  • Rum (opcjonalnie) 1 łyżka
  • Masa makowa 600g
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Wymieszaj suche drożdże z mąką.
  2. Dodaj cukier, sól, żółtka, ciepłe mleko i opcjonalnie rum, a następnie zacznij wyrabiać ciasto.
  3. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawaj roztopione masło i wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ok. 10 minut).
  4. Uformuj kulę, przełóż ją do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt (ok. 3 mm).
  6. Rozprowadź masę makową, zostawiając 2 cm wolnego miejsca na brzegach.
  7. Zwiń ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku, a końce podwiń pod spód.
  8. Zawiń roladę dwukrotnie w papier do pieczenia, pozostawiając 1 cm luzu.
  9. Piecz w 190°C przez 30 minut, aż makowiec się zarumieni.
  10. Po wyjęciu lekko rozchyl papier, pozostaw do ostygnięcia i polukruj jeszcze ciepłe ciasto.

Podobne przepisy

Profesjonalny
Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 15 min

Bezglutenowy

Przygotowanie: 15 min Gotowanie: 20 min

Pieczywo

Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 1 godzin

Pieczywo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena