- Przyg.20
min - Gotow.8
min - Czas180
min - Porcja4
per - Kalorie320
cal
Przegląd przepisu
- Autor przepisuAnna
- Typ przepisuCiastka
- Poziom trudnościŚredni
- AllergenyGluten, Jajka, Nabiał
- SkładnikiJajka
Opis przepisu
Pierniczki alpejskie to miękkie, aromatyczne ciasteczka, które rozpływają się w ustach już po pierwszym kęsie. Połączenie korzennego zapachu, subtelnego kakao i słodkiego nadzienia śliwkowego tworzy idealną kompozycję na zimowe wieczory i świąteczne spotkania. To świetny pomysł na wspólne pieczenie z bliskimi, a ich smak z pewnością oczaruje każdego. Ciepłe, mięciutkie i pachnące – takie właśnie powinny być pierniczki idealne.
Składniki
- Mąka pszenna uniwersalna 200g
- Mąka żytnia razowa 80g
- Kakao 1 łyżka
- Przyprawa piernikowa 1 czubata łyżka
- Soda oczyszczona 1 płaska łyżka
- Cukier trzcinowy 5 łyżek
- Miód 100g
- Masło 80g
- Żółtka 2 sztuki
- Powidła śliwkowe lub dżem truskawkowy 2 łyżki do ciasta + 4 łyżki na nadzienie
Etapy przygotowania
- Przesiej mąkę pszenną, żytnią, kakao, przyprawę piernikową i sodę do dużej miski. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
- W garnku podgrzej miód z masłem na małej mocy, mieszając do połączenia. Zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia.
- Utrzyj żółtka na jasną, puszystą masę.
- Do suchych składników dodaj masę miodową, 2 łyżki powideł oraz ubite żółtka. Wyrób elastyczne ciasto.
- Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aż zgęstnieje.
- Rozwałkuj schłodzone ciasto na placek o grubości około 4 mm.
- Na połowie ciasta zrób małe kleksy z powideł. Przykryj drugą częścią ciasta i delikatnie dociśnij brzegi wokół nadzienia.
- Wytnij pierniczki foremką i ułóż je na blasze z zachowaniem odstępów 3-4 cm.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około 8 minut, aż delikatnie się zarumienią.
- Ostudź pierniczki i udekoruj według uznania. Smacznego!
Podobne przepisy
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 45 min
Przygotowanie: 45 min
Gotowanie: 10 min
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 55 min