przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    20
    min
  • Gotow.
    8
    min
  • Czas
    180
    min
  • Porcja
    4
    per
  • Kalorie
    320
    cal
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Autor przepisuAnna
  • Typ przepisuCiastka
  • Poziom trudnościŚredni
  • AllergenyGluten, Jajka, Nabiał
  • SkładnikiJajka

Opis przepisu

Pierniczki alpejskie to miękkie, aromatyczne ciasteczka, które rozpływają się w ustach już po pierwszym kęsie. Połączenie korzennego zapachu, subtelnego kakao i słodkiego nadzienia śliwkowego tworzy idealną kompozycję na zimowe wieczory i świąteczne spotkania. To świetny pomysł na wspólne pieczenie z bliskimi, a ich smak z pewnością oczaruje każdego. Ciepłe, mięciutkie i pachnące – takie właśnie powinny być pierniczki idealne.

Składniki

  • Mąka pszenna uniwersalna 200g
  • Mąka żytnia razowa 80g
  • Kakao 1 łyżka
  • Przyprawa piernikowa 1 czubata łyżka
  • Soda oczyszczona 1 płaska łyżka
  • Cukier trzcinowy 5 łyżek
  • Miód 100g
  • Masło 80g
  • Żółtka 2 sztuki
  • Powidła śliwkowe lub dżem truskawkowy 2 łyżki do ciasta + 4 łyżki na nadzienie
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Przesiej mąkę pszenną, żytnią, kakao, przyprawę piernikową i sodę do dużej miski. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  2. W garnku podgrzej miód z masłem na małej mocy, mieszając do połączenia. Zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia.
  3. Utrzyj żółtka na jasną, puszystą masę.
  4. Do suchych składników dodaj masę miodową, 2 łyżki powideł oraz ubite żółtka. Wyrób elastyczne ciasto.
  5. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aż zgęstnieje.
  6. Rozwałkuj schłodzone ciasto na placek o grubości około 4 mm.
  7. Na połowie ciasta zrób małe kleksy z powideł. Przykryj drugą częścią ciasta i delikatnie dociśnij brzegi wokół nadzienia.
  8. Wytnij pierniczki foremką i ułóż je na blasze z zachowaniem odstępów 3-4 cm.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około 8 minut, aż delikatnie się zarumienią.
  10. Ostudź pierniczki i udekoruj według uznania. Smacznego!

Podobne przepisy

Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 45 min

Ciastka

Wyróżniony / Prosty
Przygotowanie: 45 min Gotowanie: 10 min

Ciastka

Przygotowanie: 15 min Gotowanie: 55 min

Ciastka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena