przepis
porada
dodaj
  • Przyg.
    20
    min
  • Gotow.
    45
    min
  • Czas
    65
    min
  • Porcja
    10
    per
  • Kalorie
    330
    cal
  • Wyświetleń: brak komentarzy
  • Ocena:
Drukuj
...
Dodaj do ulubionych

Przegląd przepisu

  • Autor przepisuAnia
  • Typ przepisuCiastka
  • Poziom trudnościŁatwy
  • AllergenyGluten, Jajka
  • SkładnikiJajka

Opis przepisu

Ta babka kajmakowa to miękkie, pachnące i delikatnie karmelowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Dzięki dodaniu masy kajmakowej zyskuje wyjątkowy, słodki aromat idealny na popołudniową przerwę przy kawie. To wypiek, który świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Przyjemnie wilgotna, puszysta i bardzo prosta w przygotowaniu – pokocha ją cała rodzina!

Składniki

  • Masa kajmakowa z puszki 280g
  • Mleko 120g
  • Cukier drobny do wypieków 60g
  • Jajka 4 sztuki
  • Mąka pszenna tortowa 200g
  • Skrobia ziemniaczana 60g
  • Proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
  • Soda 3/4 łyżeczki
  • Sól szczypta
  • Olej rzepakowy 110g
Dodając produkty z przepisu do koszyka możesz je zamówić bezpośrednio z naszego sklepu E.Leclerc. Zakupy mogą być u Ciebie już w przciągu godziny. Dodaj do koszyka

Etapy przygotowania

  1. Upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej.
  2. W garnuszku podgrzej masę kajmakową z mlekiem, aż całość się zagotuje i stanie jednolita. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  3. W misie miksera utrzyj cukier z olejem na jasną, puszystą masę.
  4. Dodaj jajka, nadal miksując, a następnie wlej przestudzoną masę kajmakową. Miksuj jeszcze przez minutę.
  5. Do miski przesiej mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodaj sól.
  6. Wsyp suche składniki bezpośrednio do masy i wymieszaj delikatnie, tylko do połączenia.
  7. Przelej ciasto do natłuszczonej formy na babkę o średnicy ok. 22 cm.
  8. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170°C (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz przez 45 minut.
  9. Po upieczeniu wyjmij babkę i odstaw do całkowitego ostudzenia przed podaniem.

Podobne przepisy

Przygotowanie: 15 min Gotowanie: 55 min

Ciastka

Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 18 min

Ciastka

Wyróżniony / Prosty
Przygotowanie: 45 min Gotowanie: 10 min

Ciastka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  Twoja ocena